Bovenbouw: De spin en de sleutel

Gepubliceerd op 9 juni 2024 om 17:30

Bovenbouw De spin en de sleutel – Anna Woltz

 

Ontrafel de boel; iedereen krijgt een bolletje wol en bindt dit om zijn middel. Ga in een kring staan en gooi je bolletje naar een ander. Diegene vangt het bolletje en draait het een keer om zichzelf heen en gooit het weer naar een ander. Als je twee bolletjes tegelijk in je handen hebt, dan gooi je beiden samen naar een ander. Ga door tot je een complete warboel hebt. Houd allemaal een bolletje vast (wat er nog van over is) en ga het web ontrafelen. Hierbij mag het touw niet losgemaakt worden van je middel.

 

Kamertje verhuren; Teken op het schoolplein een stippenpatroon. Iedere keer mag er 1 iemand een lijntje trekken tussen 2 stipjes. Wordt het vierkantje gesloten? Dan heb je dat stukje land verovert, zet je initiaal in het hokje. Degene met de meeste gesloten hokjes wint. Als je dit spel meerdere keren achter elkaar gaat spelen kun je wel de stippen op het plein tekenen, maar dan maak je de lijntjes door het neerleggen van rietjes in 2 verschillende kleuren. Is je hokje vol, leg er dan een rietje van jouw kleur in.

Dit spel kan ook op papier, maar door het buiten in het groot te spelen wordt het veel moeilijker om het overzicht te houden.

Maak er een estafette van door een startlijn een paar meter verderop te tekenen. Om de beurt kan er iemand rennen naar de stippen. Iedere keer trek je een lijn als je aan komt. Het kan dus gebeuren dat spelers van beide teams tegelijkertijd een lijn trekken. Speel dit met maximaal 3 spelers per team. Eventueel kan dit met tweetallen, ren naar de startlijn en tik deze aan. Ren dan terug en je mag weer een lijntje trekken.

 

Boompje verwisselen; Teken 4 cirkels op de grond als je met 5 kinderen bent. Er is altijd een cirkel minder dan het aantal dat meedoet. Ieder staat in een cirkel,  1 heeft geen cirkel en staat in het midden. De kinderen die in de cirkel staan wisselen van cirkel. Degene midden in de kring probeert zo snel mogelijk een lege cirkel te bemachtigen. Lukt dit, dan staat het kind dat nu geen cirkel meer heeft in het midden. Bij meer dan 7 kinderen kun je een tweede veld maken of een tweede speler in het midden zetten (dus 2 zonder cirkel).

Regels:

-uit de cirkel met 2 voeten, dan mag je niet meer terug naar je cirkel en moet je wisselen of je komt in het midden

-sta je nog in je cirkel en iemand kan er bij in, dan is diegene af

-is het te lastig voor de speler in het midden? Dan moet de rest binnen 5 tellen wisselen. Je moet steeds in een andere cirkel. Je mag niet wisselen met je buurman.

 

Achtervolg de ander; zet een ruim vierkant uit, waarbij elke hoek een honk is voor een groep. Verdeel de kinderen over de honken. Tegelijk start van ieder groepje 1 persoon die zo snel mogelijk een heel rondje rent om  alle honken heen. Als hij weer bij zijn eigen honk is, mag de volgende gaan rennen.  Wanneer je iemand van een andere groep inhaalt, komt deze bij jou in de groep. Die stopt dus bij jouw honk. Dit speel wordt doorgespeeld (dus als iedereen geweest is met rennen, start nummer 1 weer) tot iedereen in dezelfde groep zit. Eventueel kun je stoppen als er 1 groep helemaal leeg is.

Dit tikspel is het beste om te spelen met gelijkwaardige groepen qua rennen. Wanneer er een te groot niveauverschil (snelheid qua rennen) is dan weet je van te voren de afloop van het spel. Maak een route in een vierkant, waarbij elke hoek een honk is voor een groepje kinderen. Heb je veel kinderen maak dan meerdere velden. Het vierkant kan ook een driehoek of vijfhoek zijn, zodat de groepen beter verdeeld zijn.

 

Boomtikkertje; Speel tikkertje in het bos. Als je een boom vasthoudt kun je niet getikt worden. Het spel wordt moeilijker als de bomen verder uit elkaar staan. Wanneer je bent getikt, word je ook een tikker.

 

#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.