Onderbouw Boer Boris en de bietjes – Ted van Lieshout
Boer Boris en de oogst; speel het spel dat uitgelegd wordt via deze link. Beweegbulletin maandag 23 maart (mailchi.mp). Dit spel gaat over tellen, groente en bewegingen maken.
Plantjes kweken; kweek je eigen groentes of andere plantjes. Zaai de zaadjes in aparte bakjes (eierdozen zijn hier heel geschikt voor) of in een grote bak. Geef de plantjes regelmatig water. Houd in een grafiek bij op welke dag er wat gebeurt. Voor meer zichtbaarheid van het groeien kun je de zaadjes tussen glas en een koffiefilter plaatsen, dan kun je zien wat er qua wortels gaat groeien.
Boer Boris vouwen; in het boek van de vouwjuf.nl staat een mooi voorbeeld van boer Boris om te vouwen. Zestien vierkantjes is de basis. Misschien kan je zelf nog meer figuren vouwen die passen bij het boek. Kan je ook een biet vouwen? Zestien vierkantjes van paars papier waarbij de hoekjes worden omgevouwen? En de steeltjes? Hoe zien die eruit? Is dat een rijtje van 4 van de zestien vierkantjes?
Vouw een kruiwagen en teken er de groente bij.
Wat kan je nog meer vouwen wat in het boek te zien is?
Patronen tekenen; teken patronen in de dieren en planten. Het schaap heeft ronde patronen, de manen van het paard zijn recht, de poes heeft boogjes, etc. Wat zie je bij de sla en de haren? Kleur de dieren eerst heel licht in en daarna met de patronen met dezelfde kleur.
Plak eventueel het papier op het raam of op de muur, zodat de tekening ongeveer op schouderhoogte hangt. Dan moet je het potlood goed vasthouden anders valt het uit je hand, maar dan ontstaat ook automatisch een betere pengreep.
Tellen; er zijn meerder tel- en rekenactiviteiten bij dit boek te bedenken. Tel alle dieren die je ziet, hoeveel zijn het er? Maak een grafiek waarin je voor ieder dier die je telt een hokje afkruist. Zo kan je zien van welk dier er de meeste of de minste zijn (of evenveel…). De grafiek kan je ook met blokken nabouwen, voor ieder dier een blok. Welke toren is het hoogst?
Iedereen eet aan het einde een bietenburger, hoeveel heb je er nodig? Zorg dat er voor iedereen een burger is. Maak een tafel met alle dieren en maak voor iedereen een bord met een burger.
Bedenk samen hoe de burger eruit komt te zien (wat zit er op en in welke volgorde). Hoe kun je dit opschrijven of tekenen zodat iedereen de burger na kan maken?
Groeien; maak kaartjes met verschillende groeistadia van groente, fruit en dieren. Bijvoorbeeld een klein bietje die net rood wordt, een grote rode bier en een rode biet die al geoogst is. Leg alles bij elkaar.
Je kan verschillende opdrachten geven;
-3 manden op afstand van elkaar met de opdracht: leg de plaatjes die als eerst komen in de eerste mand, als alles een beetje gegroeid is in de tweede en hoe het uiteindelijk moet worden in de derde.
-sorteer alle groente, fruit en dieren bij elkaar. Welke plaatjes horen bij elkaar en in welke volgorde? Leg of teken verschillende plekken waar de kaartjes heen gebracht kunnen worden.
-Sorteer de kaartjes op groente, fruit en dieren
#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling #meetkunde #ruimtelijkinzicht
Reactie plaatsen
Reacties