Bovenbouw Umbrador – Marieke Smithuis
Schaduwtikkertje; Speel tikkertje. Je kan de ander tikken door op zijn schaduw te gaan staan. Ben je getikt dan word je de nieuwe tikker.
Landjepik; Teken op het schoolplein een stippenpatroon. Iedere keer mag er 1 iemand een lijntje trekken tussen 2 stipjes. Wordt het vierkantje gesloten? Dan heb je dat stukje land verovert, zet je initiaal in het hokje. Degene met de meeste gesloten hokjes wint. Als je dit spel meerdere keren achter elkaar gaat spelen kun je wel de stippen op het plein tekenen, maar dan maak je de lijntjes door het neerleggen van rietjes in 2 verschillende kleuren. Is je hokje vol, leg er dan een rietje van jouw kleur in.
Dit spel kan ook op papier, maar door het buiten in het groot te spelen wordt het veel moeilijker om het overzicht te houden.
Kingen; Teken een groot veld met vier hokken van ca. 2x 2m. In ieder hok komt een tekening te staan van een schild met daarin de volgende letters: Kn (Knecht), R (ridder), O (onderkoning) en K (koning). Degene die in het vak van de knecht staat heeft opslag. Deze stuit voor de opslag, de bal in het eigen veld en dan in het veld van de ander. De bal moet worden teruggespeeld met alleen een stuit in het vak van een ander. Je kiest zelf in welk vak je de bal wil slaan. Er wordt alleen aan de onderkant van de bal geslagen, zodat er geen smashballen ontstaan. Zolang de bal wordt teruggespeeld gaat het spel door. Kun je de bal niet terugspelen, laat je de bal in je eigen vak stuiten of sla je de bal buiten de lijn dan ben je af. Je moet dan uit het spel. Stel dat je in het vak van de Onderkoning staat gebeurt er het volgende: De eerste die in de wachtrij staat draait in, in het vak de van de Knecht. De Knecht wordt Ridder, de Ridder wordt Onderkoning. De koning blijft staan, want dit heeft geen effect op hem. Is de koning af? Dan draait iedereen door en wordt de Onderkoning Koning. De koning komt dan buiten het veld te staan en moet wachten tot hij aan de beurt is om in te draaien. Staan er geen wachtenden langs de zijkant, dan wordt je automatisch weer een Knecht. Het is de bedoeling om zo lang mogelijk in het vak van de Koning te blijven staan.
De knecht heeft altijd opslag en is ook nooit af. De gedachte hier achter is dat degene in het vak van de Knecht niet altijd het meest vaardige kind is. Het is niet leuk als die altijd gelijk weer uit het spel moet.
Drakenbal; Een deel (1/3e) van de spelers vormen tezamen een draak door elkaar in een rij bij de heupen vast te grijpen. De andere spelers staan er om heen in een ruime kring en vormen zo de jagers.
De jagers proberen de draak op zijn achterste lijf te gooien, dus op de achterste speler. De draak probeert dit te voorkomen door steeds te kronkelen om zich heen te draaien. Als het achterwerk is geraakt, verplaatst deze zich naar de kop van de draak.
De jagers mogen niet naar binnen stappen maar moeten de bal naar elkaar overgooien om de draak goed te kunnen raken. Zodra iedereen in de draak achterwerk is geweest, dan wisselen de rollen.
Joris en de draak; Bij dit spel is er één tikker, dit is Joris. De rest van de mensen vormt de draak. Dit doen ze door achter elkaar te gaan staan en hun voorganger vast te houden. Het achterste persoon krijgt nu een doek vastgemaakt aan de broek of rok. Joris moet nu proberen om de kop van de draak heen te rennen en de staart (de doek) te pakken te krijgen. De kop probeert dit natuurlijk te verhinderen. Ook de staart probeert op Joris te ontwijken. Zodra Joris de doek te pakken heeft of als de draak in stukken getrokken is, is het spel afgelopen en wordt iemand anders Joris.
#beweegplein #boekenbingo #bewegenisgezond #bewegendleren #buitenspelenisgezond #buitenspelen #dynamischeschooldag #buitenisgezond #bewegenindeklas #fijnemotoriek #grotemotoriek #boekenlezenisleuk #bewegenmetplezier #bewegenmetboeken #bibliotheekdrenthe #bibliotheekgroningen #bewegendrekenen #bewegendtaal #oogmotorischeontwikkeling
Reactie plaatsen
Reacties