Middenbouw: Sofie en de olifanten

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:01

Sofie en de olifanten (Edward van de Vendel & Floor de Goede)

Korte samenvatting:Sofie logeert vaak bij opa en oma. Ook gaat ze vaak spelen bij opa en oma samen met haar vrienden Billie en Timmie. Op een dag is Sofie niet de enige die logeert bij opa en oma. Kees is er ook. Hij was een dierenverzorger in de dierentuin, maar hij heeft nu helaas geen baan meer. Hij kan heel goed verhalen vertellen over alles wat hij heeft meegemaakt. Sofie, Billie en Timmie luisteren graag naar hem. Ze komen er achter dat Kees de olifanten heel erg mist. Ze willen hem heel graag helpen, maar ze weten niet hoe ze dit moeten doen. Gelukkig heeft Sofie meer familieleden en die willen allemaal graag helpen.

Spelletjes in de klas (bewegend leren):Schrijfdans met de olifant. Met twee handen tegelijk tekenen van grote oren. De kop kan eerst met de voorkeurshand en dan met de niet-voorkeurshand worden gemaakt. En de slurf en de slagtanden kunnen weer met twee handen tegelijk worden getekend.

Maak olifanten van papier en lamineer deze. Voor je ze lamineert schrijf je op iedere olifant een andere som die het automatiseren tot 20 stimuleert. Voor in de slurf maak je een gaatje met de perforator. Laat kinderen de som oplossen en het antwoord met paperclips vastmaken aan de slurf. Bijvoorbeeld: 13-7=, dan maken de kinderen 6 paperclips vast aan elkaar zodat er een lange slurf ontstaat. Eventueel kun je de vijfstructuur stimuleren door de opdracht te geven dat je steeds groepjes van 5 maakt. In het geval van het voorbeeld 13-7= , maken de kinderen eerst 5 rode paperclips en dan nog 1 groene paperclips aan elkaar vast. De som kan ook visueel gemaakt worden door eerst 13 paperclips neer te leggen, 5 groen, 5 rood en 3 geel. Dan worden er 7 afgehaald, eerst 3 gele. Hoeveel moeten er dan nog af? Nog 4, dat zijn nog 4 groene. Wat maak je vast? 5 rode en 1 groene.

Spelen op het plein:OlifantentikkertjeDe tikker, de olifant, houdt met zijn linkerhand zijn neus vast en steekt zijn rechterhand en arm door de opening van de linkerarm. Met de rechterhand moet hij proberen te tikken. Wie getikt wordt gaat op dezelfde wijze meetikken. Spel houdt op als laatste speler getikt is.

OlifantenpotenMaak van 2 conservenblikken loopklossen. Dit doe je door in een blik twee gaten te maken zodat er een touw aan vastgemaakt kan worden. Zorg ervoor dat het touw lang genoeg is, dat de kinderen die vast kunnen houden. Teken op de klossen de tenen van de olifant. Kinderen kunnen een olifantenroute lopen over het plein. Wie kan het al heel goed? Wie kan er zelfs lopen terwijl er onderweg hindernissen zijn?

Bewegingsonderwijs:De spelen van het plein kunnen ook tijdens de gymles gespeeld worden.

Beweeghoek/ fijne motoriek:Leg diverse vouwvoorbeelden klaar van olifanten. Die kunnen vouwvoorbeelden zijn van blokjes, maar ook van origami. Laat de kinderen olifanten vouwen. Niet alleen kun je varieren in soorten vouwvoorbeelden, maar ook in soorten papier. Zorg voor kleine en steeds grotere papieren (krantenformaat). Kies verschillende soorten papier: vouwpapier, vouwkarton, vliegerpapier, etc.

https://nl.pinterest.com/.../boekenbingo-sofie-en-de.../...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.