Mees Kees-Buiten de lijntjes (Mirjam Oldenhave & Rick de Haas)
Korte samenvatting:
Het verhaal is in stripvorm geschreven. De school van Mees Kees gaat dicht, omdat er niet genoeg kinderen zijn. Het gebouw wordt een museum. Dit kan klas 6b niet laten gebeuren. Zij bedenken een groot plan om er voor te zorgen dat de school toch weer hun eigen school kan worden en blijven.
Spelletjes in de klas:
Museumbewakertje
Een leerling wordt aangewezen als museumbewaker en verlaat de klas. De rest van de groep gaat ergens in het lokaal staan of zitten en neemt een houding aan. Dit zijn de beelden in het museum.
Op een teken van de leerkracht komt de museumbewaker de klas weer binnen. De museumbewaker loopt de klas rond en kijkt of niemand beweegt. Buiten het zicht van de museumbewaker proberen de beelden van houding te veranderen en zich te verplaatsen. Als de museumbewaker dit ziet is een leerling af en gaat hij op zijn eigen stoel zitten.
Speel het spel gedurende een vaste tijd (bijvoorbeeld 3 minuten) of tot er een bepaald aantal beelden af is. Daarna wordt er een nieuwe bewaker aangewezen en begint het spel opnieuw.
Standbeeldenspel
Alle spelers vormen een cirkel en worden geblinddoekt. Een niet-geblinddoekte vrijwilliger neemt een bepaalde houding aan en blijft onbeweeglijk staan. Hij is een standbeeld geworden.
De spelleider beschrijft nu zo nauwkeurig mogelijk de houding van het levend standbeeld. Hij/zij doet dit heel gelijkmatig, zodat de geblinddoekte spelers zelf het standbeeld kunnen nabootsen.
Wanneer alle spelers standbeelden zijn geworden, mogen de blinddoeken af en kan iedereen nagaan of zijn houding klopt met het oorspronkelijke standbeeld.
Stopdans
Als de muziek aan staat, gaan de kinderen dansen. Ze mogen dansen zoals ze zelf willen. Als de muziek stopt, blijven de kinderen als een standbeeld staan. Je geeft steeds als opdracht welke standbeelden je wilt zien. Standbeelden van stoere mensen, bange mensen, blije mensen, verdrietige mensen, boze mensen, verliefde mensen…. Wie beweegt is af! Dit kind mag aan de kant gaan zitten. Wie blijft er het langste over?
Zorg ervoor dat alle kinderen de uitleg goed kunnen verstaan. Laat de kinderen eventueel de activiteit eerst een keer ervaren voordat het spel echt gespeeld gaat worden. Beeld bijvoorbeeld gezamenlijk een keer alle soorten standbeelden uit, en benoem wat je ziet. ‘Ik zie een heel verdrietig standbeeld, goed zo Sam!’ Let goed op of alle kinderen de bedoeling van het spel begrepen hebben. Belangrijk is dat de kinderen het gevoel hebben dat ze gezien en gehoord zijn.
Variatie:
-Laat om de beurt bijvoorbeeld een kind bepalen welk standbeeld de kinderen moeten uitbeelden als de muziek stopt. Het kind geeft bijvoorbeeld opdracht dat de kinderen een dier uitbeelden, dat ze moeten liggen of zitten. Doe eventueel suggesties aan het kind om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk verschillende bewegingen uitgevoerd worden.
-In plaats van een cd kun je ook muziekinstrumentjes, zoals triangels, fluiten en tamboerijnen gebruiken. Begin zelf met muziek maken of wijs één of meer kinderen aan om muziek te maken. Ieder kind dat af is, mag een muziekinstrumentje pakken en ook muziek maken. Geef de kinderen een teken wanneer ze moeten stoppen met muziek maken.
-Het spel kan ook gespeeld worden zonder dat er kinderen ‘af’ zijn.
-De kinderen kunnen ook ‘gewoon’ stil staan, in plaats van als een standbeeld.
- De kinderen die ‘af’ zijn kunnen meehelpen met kijken wie er af is.
- De kinderen die ‘af’ zijn kunnen ook om de beurt de opdracht voor een nieuw soort standbeeld geven.
- Je kunt om de beurt een kind een opdracht laten geven.
- Je kunt variëren met de opdrachten: de kinderen moeten op een bepaalde manier staan als de muziek stopt. Bijvoorbeeld: de kinderen moeten op een been staan, liggen, zitten, kruipen, springen, et cetera. Of ze kunnen een dier uitbeelden.
- Je kunt ook opdrachten verbinden aan het dansen. Bijvoorbeeld: alleen dansen met je armen, met je benen, met je hoofd, je billen of met je handen. Als de muziek stopt, moeten de kinderen stil staan.
- Om het spel vlot te laten verlopen kun je de kinderen stimuleren om flink te bewegen en lekker druk te dansen. Je kunt eventueel zelf meedoen en de bewegingen voordoen. Hoe drukker er bewogen wordt, hoe meer kinderen er af zullen zijn als de muziek gestopt wordt. Er zal dan eerder een winnaar van het spel bekend zijn. Hoe vaker er een (andere) winnaar is, hoe leuker het is. Kinderen die af zijn, hoeven zo nooit lang aan de kant te staan.
Pleinspel:
Museumbewakertje kan ook op het plein gespeeld worden.
Gymles:
Stopdans is ook erg leuk om tijdens een Bewegen op Muziek les te doen.
https://nl.pinterest.com/jafgiraf/boekenbingo-mees-kees-buiten-de-lijntjes/?eq=mees&etslf=8607
Reactie plaatsen
Reacties